Från motorcykel till fyrhjuling

Att köra en fyrhjuling är något att ett mellanting mellan en crossmotorcykel och en bil. Och kanske till och med det bästa av båda världarna. Allt fler har fått upp ögonen för fyrhjulingar och många är nyfiken på hur det är att köra en.

Fyrhjulingar kan faktiskt registreras som olika sorters fordon beroende på hur den används. Dessa är:

  • terränghjuling
  • motorcykel
  • traktor
  • moped
  • motorredskap

Varje av dessa har ett viss syfte i åtanke och är också anpassade efter de regler och bestämmelser som gäller varje typ av registrering.

Säkraste sättet att prova på hur det är att köra en fyrhjuling är att hitta någon som erbjuder det som en upplevelse. Det är mycket billigare än att köpa en och ger dig ofta all information du behöver för att besluta om du vill skaffa en egen eller inte.

Om du köper en fyrhjuling är det först och främst viktigt att du registrerar den korrekt. Det är också viktigt att du håller koll på hur du kör den så säkert som möjligt. Olycksrisken för fyrhjulingar är betydligt högre än bilar och mycket kan ligga i brister på säkerhetsrutiner bland förare.

Du bör också veta att det är i nästan alla situationer förbjudet att köra fyrhjuling i terräng. Även om du äger marken. Fyrhjulingar må vara designade att ta sig fram även i terräng bilar inte kan hantera. Men får i stort sett bara användas i terräng i samband med jord- och skogsbruk.