Klassiska mopeder

Det fanns en mängd olika mopedmärken och modeller som var populära i Sverige, framförallt under 1960-1980-talet. Här är några av de mest klassiska mopederna:

10364156-yamaha-dt50-mx-1989-moped

Puch Florida (MV 50 DKF)

Under 1960- och 1970-talet var Puch en av de populäraste mopederna i Sverige. Modeller som Alabama, Dakota, och Florida kunde ses på vägarna var du än var i landet.
Den klassiska Floridan av 1973 års modell var röd med mycket krom, hade treväxlad fotväxel, helkromad tank, oljedämpad teleskopgaffel och kromad baklampa.

Crescent Transportmoped (Flakmoped/Packmoppe)

Det här är antagligen en av Sveriges mest älskade mopeder genom alla tider. Än idag ser du Crescents flakmoped vid sommarstugor och på öar där den används dagligen för småtransporter till och från butiker och båtar. Tillverkades först av Nymanbolagen, men produktionen flyttades först till Monark i Varberg och 1994 till Norsjö Mekaniska i Forshaga.

Zündapp KS 50

Zûndapp var en mer motorcykelliknande moped, med kraftig konstruktion och en motor som var tillverkad för att ge betydligt mer kraft. Den var därför mycket populär bland ungdomar som trimmade mopeder. Enklast var att “slå ur pluggen”, dvs att ta bort den plugg som ströp inflödet av bensin (fanns på mopeder importerade till Sverige för att dra ner motorstyrkan).