Motocross inte bara för motorcyklar: testa BMX

Vill du uppleva fart och fläkt på vägarna och i terrängen går det bra även med hojar utan motor. BMX är det självklara valet för alla som inte vill eller inte har möjlighet att investera i motorfordon.

Bakgrund

BMX är en förkortning av orden ”bicycle motocross” vilket syftar på cykelsporten där BMX cyklar används. BMX-sporten utvecklades under det tidiga 70-talet i USA men idag har sporten blivit så pass populär att den sedan 2008 haft en egen gren, BMX supercross, i de Olympiska spelen. Sporten styrs sedan 1993 av det internationella cykelförbundet UCI (Union Cycliste Internationale).

Sporten och utrustningen

I BMX supercross tävlar upp till åtta cyklister på en grusbana om att nå mållinjen så fort som möjligt under de fyra första varven för att få en finalplats. Ett lopp går väldigt fort, det brukar inte ens ta en minut innan alla är i mål. Eftersom loppen går så fort och avlöser varandra så hinns det med många race på en dag- något som är kul både för tävlande och åskådare. En annan inriktning av sporten är BMX freestyle. Här utför cyklisterna tricks och hopp och de bedöms enligt svårighetsgrad, originalitet och stil.

Att cykla BMX kräver teknisk förmåga, styrka, nerver av stål och en stor mängd taktisk kunskap. Cyklisterna behöver ha total kontroll över cykeln och en kort reaktionstid samt vara beredda på att vad som helst kan hända på banan. Men tveka inte att börja med sporten om du känner dig lockad. BMX är en roligt och actionfylld sport som tack vare hjälm och annan utrustning även gör det till en säker sport. Det går att hitta en bra cykel och tillbehör till ett ganska rimligt pris, särskilt om du handlar på internet. Du får ofta komma och prova på hos klubbar oberoende av din ålder och förkunskap.

De vanliga BMX cyklarna som används på banan har ett enkelt utformande med bara en växel och en broms. Freestyle- BMX:erna har två specialfunktioner; rotorbroms, som gör att styret går att snurra ett helt varv utan att bromsvajern snor sig, och pegs som gör det möjligt för cyklisten att stå på sidorna av det bakre hjulet.