Så gör du för att ta mopedkort

Att ta mopedkörkort är en bra introduktion till fordonstrafik och något som lockar många tonåringar. Vill du senare ta körkort för personbil eller kanske MC-körkort är det utmärkt att börja med mopedkörkort, eftersom det ger dig trafikvana och förkunskap, vilket gör det lättare att senare ta körkort för andra behörigheter.

3401910-mopedist-pa-upplandsgatan

Det kan vara särskilt bra att börja med körkort för moped om du drömmer om att en dag ta MC-körkort, eftersom du då får känsla för att köra ett fordon på två hjul – de två transportmedlen är ju nära besläktade. Du kan läsa mer på den informationsrika sidan Fordonskurser.se

För att få ta körkort för ”Moped klass I”, den så kallade EU-moppen, krävs att du är minst 15 år. En sådan moped är framtagen för att köra i max 45 km/h. Det krävs också att du går en godkänd utbildning med viss övningskörning i trafiken samt avlägger ett teoretiskt prov för att bli godkänd för mopedkörkortet. Utbildningen omfattar 12 timmar – åtta är teoretiska, resten är praktisk övning på mopeden. Den andra klassen för moped kallas ”Moped klass II”, en något enklare klass, där fordonet körs i max 25 km/h, vilket ger den samma trafikregler som för cykel. Men även för att få köra moped klass II krävs att du är minst 15 år och har ett förarbevis för moped. Utbildningen är lite enklare jämfört med moped klass I och proven är inte lika omfattande, eftersom du endast behöver göra ett teoretiskt prov och inget körprov.

Oavsett om du väljer att rikta in dig på Moped klass I eller Moped klass II är det viktigt att du väljer en seriös utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen, eftersom det bara är de som får utföra giltiga körkort för moped. Det är också viktigt för din egen trygghet i trafiken, så lägg din tid och dina pengar på en bra utbildning. Kör försiktigt!